شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

اللهمّ وفّر حظّی فیهِ من النّوافِلِ واكْرِمْنی فیهِ بإحْضارِ المَسائِلِ وقَرّبِ فیهِ وسیلتی الیكَ من بینِ الوسائل یا من لا یَشْغَلُهُ الحاحُ المُلِحّین .

 خدایا زیاد كن بهره مرا در آن از اقدام به مستحبات و گرامى دار در آن به حاضر كردن و یا داشتن مسائل و نزدیك گردان در آن وسیله ‌ ام به سویت از میـان وسیله‌ها اى آنكه سرگرمش نكند اصرار و سماجت اصراركنندگان.

·           

لحظه های پایانی ماه میهمانی خدا، حکایت دلگیر و غریب این ثانیه های بی رقیب و تکان دهنده، در شرح شیدایی مومنین و عاشقان لحظه های ناب و تابناک این بهشت برین بندگی، مرهمی جز یاد و نام خداوند ندارد و در این موقف باید دست نیاز برآریم و بر آستان جانان نافلة ناز بریم.

یکی از اذکار و تعین های عبادی، نمازهای نافله است. نوافلی که در طول شبانه روز، مرحله به مرحله، لمحه به لمحه و رشحه به رشحه، یادآور عظمت و شوکت خداوند عاشق پیشه ای است که بندگانش را زیر سایه مهر و باران لطف و عنایت بی مثال و بی دریغ و بی شائبه اش گرفته و نازپروری و ذره باوری می کند.

یکی از حکمتهای نمازهای نافله این است که که انسان به وسيله آنها مي تواند به خداوند رحمان رحیم، بيش از پيش تقرب جويد چه، نمازهاي نافله، نمازهاي اضافه بر نمازهاي واجب در شبانه روز است که ضعف و نقصان و کاستی  نمازگزار در نمازهاي واجب را از نظر توجه و حضور قلب در نماز به سوي خالق يکتا جبران می کند.

     باری؛ نمازهاي نافله غير از روز جمعه سي و چهار رکعت است که هشت رکعت آن نافله ظهر و هشت رکعت آن نافله عصر و چهار رکعت آن نافله مغرب و دو رکعت آن نافله عشا و يازده رکعت نافله شب (که هشت رکعت آن به عنوان نافله شب و دو رکعت شفع و يک رکعت وتر بوده) و دو رکعت نافله صبح مي باشد.

نافله صبح قبل از نماز صبح بايد خوانده شود که زمان آن بعد از گذشتن نصف شب به مقدار خواندن يازده رکعت نافله شب بوده که احتياط آن است که قبل از فجر اول خوانده نشود مگر آنکه بعد از نافله شب بلافاصله خوانده شود که در اين صورت مانعي ندارد.

نافله ظهر پيش از نماز ظهر بايد خوانده شود که وقت فضيلت آن، از اول ظهر تا موقعي است که آن مقدار از سايه شاخص که بعدازظهر پيدا مي شود به اندازه دو هفتم آن شود.

نافله عصر پيش از نماز عصر خوانده مي شود که وقت فضيلت آن تا موقعي است که آن مقدار از سايه شاخص که بعداز ظهر پيدا مي شود به چهار هفتم آن برسد.

نافله مغرب بعد از تمام شدن نماز مغرب است تا هنگامي که سرخي طرف مغرب که بعد از غروب کردن آفتاب در آسمان پيدا مي شود، از بين برود.

نافله عشا بعد از تمام شدن نماز عشا مي باشد که تا نصف شب مي توان خواند ولي بهتر است بلافاصله بعد از نماز عشا خوانده شود.

نافله شب را از نصف شب تا اذان صبح مي توان خواند و بهتر است نزديک اذان صبح خوانده شود.

تردیدی نیست که توفیق بر انجام نوافل شبانه روزی، یکی از عنایات الهی به بندگان خاص خویش است که در مقام تقرب و همصحبتی با حضرت رب به جایگاهی نائل آمده اند که از جام طهور معاشقه و موانست با ذات اقدس او، بیشتر و بیشتر قدح برگیرند و مست بادة الست گردند.

و لذاست که در دعای شریف روز بیست و هشتم ماه مبارک رمضان از خداوند می طلبیم که اللهمّ وفّر حظّی فیهِ من النّوافِلِ واكْرِمْنی فیهِ بإحْضارِ المَسائِلِ وقَرّبِ فیهِ وسیلتی الیكَ ...

پس در اين روز براي آنکه بتوانيم نمازهاي نافله را بجا آورده و از حظ و بهره معنوي آن به طور وافر بهره مند گرديم از خداوند خواستاريم که ما را در اين روز از اين موهبت بزرگ محروم نگرداند...

خداوند عز و جل در قرآن کریم می فرماید “ان تبدوا ما في انفسکم او تخفوه يحاسبکم به الله” “هرچه که در آشکار و نهان (انجام داده ايد) خداوند از شما محاسبه خواهد نمود” و هر کسي نتيجه اعمال خود را مي بيند و نیز در جای دیگر بیان میدارد “فمن يعمل مثقال ذره خيرا يره و من يعمل مثقال ذرة شرا يره” “کسي که به مقدار ذره اي کار نيک انجام داده باشد پاداشش را مي بيند و کسي که به مقدار ذره اي کار زشتي انجام داده باشد کيفر آن را مي بيند. با عنایت به این آیات و روایاتی که قرینه های معنوی این مفاهیم است درمی یابیم که مضمون “باحضار المسائل” که در دعای روز بیست و هشتم آمده چه بسا همان آمادگي قبل از مرگ براي پاسخگويي به بازخواستهايي است که از طرف ذات اقدس از انسان مي گردد. و بنابراین از خداوند می طلبیم که ما را در زندگی دنیوی خویش، آماده پاسخگویی و حضور در محکمه عدل الهی قرار دهد تا بتوانیم از عمل خویش در این زندگی دنیوی، در آوردگاه حیات اخروی مان در روز قیامت دفاع نماییم و شرمنده حضرت حق و اولیا و نیکان و پاکانش نباشیم. ایدون باد!

آمین یا رب العالمین!

 

12 / 313

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha